top of page

CONCEPTUL ÎN EEG

Principiul care stă la baza conceptului aplicat biosemnalelor de tip EEG este convertirea acestora în funcții psihofiziologice prin modelare cibernetică. Aceste biosemnale culese de la nivelul scalpului printr-un set de senzori uscați, reflectă activități cerebrale identificate cu grad înalt de specificitate în asociere cu un set de tipologii psihologice. Aplicația în sine are la bază  o interfață software de concepție originală pentru analiza avansată și caracterizarea biosemnalelor EEG, în vederea constituirii unei baze de experiențe - element cheie al acestui Sistem psihometric.

Recolta date.jpg

Tehnic, baza de experiențe  a fost alcătuită prin asocierea unui set important de structuri psihice inferențiale, structuri ce presupun o corelație tipologie martor – pattern psiho-emotional, care conduce la interceptarea celor mai complexe comportamente corticale specifice tipologiilor umane.

Baza de experiențe care deservește sistemul psihometric EEG a fost alcătuită minuțios, pe parcursul a mai multor ani de cercetare doctorală prin analiza comportamentelor corticale exprimate în biosemnale electroencefalografice provenite de la un eșantion eterogen format din peste 1600 persoane. 

Pentru a familiariza utilizatorul cu acest concept original, descris pe larg de autor în Teza de doctorat cu titlul Contribuții privind comanda și controlul mișcării de la distanță în sistemele tehnice militaresusținută la Academia Tehnică Militara “Ferdinand I”, Facultatea de Mecatronică și Sisteme Integrate, București 2016,  vor fi prezentate pe scurt elementele generale care intervin în algoritmica sistemului. Astfel, pentru identificarea rapidă a unui profil de personalitate prin utilizarea unui mijloc aparativ electroencefalografic, (un set de senzori EEG), vor fi achizitionate la nivelul scalpului unei persoane, aproximativ 400 de pachete de date care vor fi analizate avansat și caracterizate în vederea comparării structurii identificate, numită tipologie-martor  cu pattern-urile bazei de experiențe din care va fi selectat pattern-ul cel mai apropiat de structura măsurată și cu acesta se va configura profilul psihologic al persoanei evaluate.

Algoritm.jpg

În vederea extragerii și împerecherii facilității, forma encodată într-un registru a tipologiei măsurate este supusă unui bloc comparator care conține o aplicație de tip rețea neuronală artificială. La nivelul acestei rețele, registrul măsurat este asociat celei mai compatibile structuri psiho-emoționale pe care identificatorul de pattern a reținut-o  din setul biodatelor de achiziție electroencefalografice în modulul bază de experiențe. Aceasta structură psihica va conține întreaga arhitectură de indicatori psihologici asociați tipologiei de personalitate identificată.

 

Profilul psihologic astfel identificat din biodatele electroencefalografice ale persoanei evaluate va fi stocat, personalizat și disponibil pentru a fi transferat în seturi de rapoarte;

 

Pentru a exprima tangibil, inteligibil tipologia de personalitate astfel identificată sunt realizate corelații cu dimensiunile psihologice ale instrumentelor „Myers Briggs Type Indicator”,  „California Psychological Inventory”, „The Big Five Personality Test” și “Holland Codes”.

bottom of page